Lesgeven in tijden van corona

Nu het hbo ivm coronavirus geen fysiek onderwijs meer aanbiedt, neemt de druk op ict in het onderwijs toe. Wat heb ik de afgelopen dagen gedaan om hulp en ondersteuning te bieden?

Met veel dank aan mijn dochter Loes Pustjens die deze boekomslag voor mij snel heeft gephotoshopt xxx

Woensdag kwam de eerste vraag binnen om te inventariseren welke tools wij bij Zuyd hebben om studenten die niet fysiek aanwezig mochten zijn (het betrof toen voornamelijk studenten van zorgopleidingen die van stage-instellingen niet meer naar Zuyd mochten) online bij de les te bespreken.

We hebben een overzicht gemaakt en die donderdag tijdens een overleg met modulecoördinatoren besproken.

Het werd meteen duidelijk dat procedures sneller en simpeler moesten. Duidelijk instructies moesten geschreven worden. Deze opleiding ging met BlueJeans aan de slag omdat hierbij ondersteuning vanuit Video@Zuyd was gegarandeerd.

Donderdagavond kwam het bericht dat alle hogescholen en universiteiten geen fysiek onderwijs meer aan zou bieden. Toen werd duidelijk: ICT&O moet aan de bak! Sindsdien ben ik samen met een aantal collega’s non-stop aan het werk.

Communiceren en informeren

We werden gevraagd zoveel mogelijk centraal communiceren. Op onze intranetomgeving is een Corona-pagina Online Onderwijs aangemaakt waarvan ik de redactie heb. Instructies BlueJeans en Teams zijn de afgelopen dagen gemaakt. Op basis van het blog van Ashwin Brouwer (waarvoor dank!) een document met didactiek tijdens online les gemaakt, toegeschreven naar de Zuyd context.

Overal komen tips rondom Teams op mij af (via mail, via Teams, via Whatsapp, LinkedIn, Twitter), alsof dit dé oplossing is … Zuyd heeft een leermanagementsysteem, dat is Moodle, dit is bedoeld voor online onderwijs. Alleen de plugin BigBlueButton voor virtual classroom functioneert in onze versie niet optimaal. Nieuwe versie staat over een paar weken gepland. Uiteraard gaan we morgen testen of we het toch niet werkend krijgen. Het had tot nu toe geen prioriteit. We leven nu in andere tijden.

Gelukkig hebben we ook nog BlueJeans en Teams. De meeste informatie en handleidingen die ik gemaakt heb staan ook op onze website digitaledidactiek.zuyd.nl.

Online onderwijs #coronavirus

Dank aan alle ICTO-collega’s van Zuyd opleidingen en collega hogescholen voor het delen van verschillende documenten. Ik heb er dankbaar gebruik van gemaakt en het toegeschreven naar de Zuydcontext.

Verwachtingen managen

Onze hogeschool is niet gewend om afstandsonderwijs te verzorgen. Voor veel docenten en studenten zal deze manier van online onderwijs geven en krijgen een nieuwe manier zijn. Het kan zijn dat zij op zien tegen verzorgen van synchroon online lessen met BlueJeans of Teams. Gebruik dan de tools waarmee je gewend bent te werken, adviseert Fleur Prinsen, lector Digitale Didactiek van Hogeschool Rotterdam.  Ik heb dankbaar haar tips gedeeld. Want zoals zij zegt kost goed online (blended) onderwijs ontwerpen tijd en ervaring. Wanneer we handelen in een noodsituatie moeten we elkaar niet te hoge verwachtingen opleggen; wees ook meelevend naar jezelf toe.

Is deze crisis een ‘momentum’? Komen er nu meer kansen voor digitale didactiek? Nu krijgt ICT&O veel aandacht. Of het die aandacht blijvend is ….? Of zal het gaan zoals Wilfred Rubens twitterde: “we heffen het glas, doen een plas, en alles blijft zoals het was”. Ik blijf voorzichtig optimistisch.

Het onderwijs komt nu helemaal stil te liggen, wordt zojuist bekend gemaakt door de regering. Wat dit nu gaat betekenen? Morgen wel of niet naar Zuyd voor crisisberaad? Er zal nog wel wat gecommuniceerd worden.

Keep safe & stay online!

2 Reacties op “Lesgeven in tijden van corona”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: