Quiet quitting

Op nu.nl stond het bericht ‘Quiet quitting is populair op TikTok‘. Ik heb geen account op TikTok, dus deze trend had ik gemist. Gelukkig legt nu.nl uit wat het is. Ik kom tot de conclusie dat ik ook een quiet quitter ben 😉

Quiet quitting is een term die vooral jong volwassenen (in Amerika) gebruiken waarmee ze bedoelen dat het werk niet boven alles gaat. Ze doen hun werk, maar niet meer dan dat. Geen mailtjes beantwoorden in hun vrije tijd, geen gratis overuren en niet wachten op die beloofde promotie.

 

Ik vind het eigenlijk wel een gezonde trend. Deze jongeren (en ik zie het ook bij mijn kinderen) houden gewoon goed rekening met een gezonde werk-privé balans.  Hun ouders zijn opgevoed in een tijd dat werken ‘heilig’ was, daar kom je moeilijk los van.

Sinds vorig jaar zomer heb ik die quiet quitting houding ook. Niet dat ik mijn werk stilletjes heb verlaten 😉 . Ik doe mijn werk goed (denk ik) en graag, maar ik maak me niet meer druk om de organisatie en allerlei beloften; eerst zien dan geloven. Ik doe wat ik moet doen, en ik leg verantwoordelijkheden daar waar ze horen. Ik werk ook op andere tijdstippen dan mijn reguliere uren (als me dat uitkomt), maar niet ‘om-niet’. Vaak gaat men er van uit (zeker in onderwijsland) dat dit onderdeel is van je aanstelling.

Over het ongezonde werkklimaat in hoger onderwijs werd een paar dagen ook geschreven door Ilse Josepha Lazaroms in De Correspondent ‘De braindrain aan de universiteit is nog te stoppen. Maar daar is actie voor nodig’.

Ik zie te veel mensen omvallen door onze overwerkte cultuur. (Als je aan iemand vraagt hoe het gaat, is het standaard antwoord ‘druk’ ). Dat wil ik niet. Misschien dat het door mijn leeftijd komt dat ik niet meer zo hoef. Of door de lange tijd dat ik in deze organisatie werk. Ik weet wel dat er belangrijkere dingen zijn in het leven. Werk is een belangrijk onderdeel van mijn leven, maar me ziek laten worden is het me niet waard.

 

Uitgelichte afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: