Vloeiend over grenzen heen

Op 6 april heb ik met veel interesse de lectorale rede gehoord van Nynke Bos toen zij als lector Teaching, Learning & Technology van Inholland geïnstalleerd werd. Later die maand heb ik ook het redeboekje: Vloeiend over grenzen heen: technologie als verbinder van leerprocessen gelezen.

Om maar met de deur in huis te vallen 🙂 De insteek ‘niet lullen maar poetsen’ en ‘gewoon doen’ van Nynke vind ik heerlijk verfrissend. Fijn van die praktische handvatten en inspirerende vergezichten. Daarnaast benoemt ze concepten waarmee ik tijdens mijn studie Master Leren en Innoveren kennis heb gemaakt zoals ‘seamless learning’ en ‘boundary crossing’ die ik momenteel te weinig hoor. En de term ‘PLE’ had ik echt al jaren niet meer gehoord.

Blended learning

Nynke wilde in haar rede niet praten over ‘blended learning’. Dat praten doen we al 15 jaar, zei ze, maar het in de praktijk brengen doen we nog maar mondjesmaat. Toch besteedt ze in haar redeboekje er een heel hoofdstuk aan. Ze benoemt definitie (gebaseerd op Torrisi-Steel en Last&Jongen), bespreekt doelstellingen (activeren, intensiveren, flexibiliseren, differentiëren, personaliseren en authenticeren) en ontwerpmodellen. Maar het belangrijkste vind ik haar vraag “Wat is er nodig voor brede implementatie van blended learning?” Volgens Nynke (en ik onderschrijf dat) ligt de nadruk vooral op het ontwerpvraagstuk (en daarmee de verantwoordelijkheid bij de docent) en veel minder op het implementatievraagstuk (verantwoordelijkheid voor de hele organisatie). Blended onderwijs vraagt om een transformatieproces, naast formulering van visie en doelstellingen gaat het ook over tijd en middelen, structuur  (governance),  ondersteuning (technologisch en onderwijskundig > zie ook blog van Wilfred Rubens over vervlochten didactiek) en professionalisering van alle lagen van de organisatie.

Onderwijsinstellingen moeten zelf overwegen welke belanghebbenden, naast docenten, een belangrijke rol spelen bij de implementatie van een meer blended vorm van onderwijs, welke implicaties dit eventueel kan hebben voor de verschillende (onderwijslogistiek) afdelingen en managementlagen en welke groeifases hierin te typeren zijn.”(p. 29)

Lees ook het blog van Nynke Bos over doelstellingen van blended learning

Momenteel wordt als ‘veranderversneller’ vaak gebruikt gemaakt van best practices. Nynke betoogt dat vaak het tegenovergestelde wordt bereikt. Veelal werkt kopiëren van een goed voorbeeld niet in een andere context. Bij het delen van de best practices wordt het ontwerpproces meestal niet overgedragen. En we kunnen ook zoveel leren van onze briljante mislukkingen 🙂

Overtuigingen van mensen zijn veelal een voorspeller van de adoptie van veranderingen en vernieuwingen, zo ook bij blended onderwijs. Daarom is één van de interessante onderzoeksthema’s van het lectoraat ‘teacher beliefs’ mbt blended learning.

Over grenzen heen

Eén hoofstuk gaat over de concepten ‘boudary crossing’ en ‘seamless learning’. Theorieën die ik ook tijdens mijn Master Leren en Innoveren heb verkend, met name boundary crossing in een bloguitwisseling met bruggenbouwers Karin Winters en Marcel Schmitz 🙂

“Boundary crossing is het oversteken van grenzen door het
leggen van verbindingen tussen verschillende praktijken, bijvoor

beeld door het vinden van een uniforme manier van communiceren

of handelen voor het oplossen van een probleem.”
(p. 47)

“Seamless learning is te beschouwen als een ontwerpperspectief voor het faciliteren van het continu leren over de grenzen…. De kern van seamless learning zijn de ontwerpbeslissingen die worden genomen over het faciliteren van continue, niet storende, gecontextualiseerde leerprocessen.” (p. 51)

Het streven van Nynke is de ‘seams of naden’ in de leeromgeving te overbruggen zodat studenten geen last ondervinden in hinderlijke overgangen in het leerproces.

Verbinden

Nynke Bos sluit met haar onderzoeksagenda aan bij de strategie en ambitie van Inholland: Onderwijs starten vanuit maatschappelijke vraagstukken, over contexten heen en innovatief multidisciplinair (samen)werken. Vanuit de concepten hybride onderwijs (school en werkveld), seamless learning en boundary crossing stelt ze dat technologie een belangrijke versterkende rol kan spelen in het leerproces met authentieke opdrachten binnen hybride leeromgevingen.

Eén van de onderzoeksprojecten van het lectoraat ligt in de ontwikkeling van een  ‘Personal Learning Environment (PLE)’. Hierbij streeft men naar een persoonlijke leeromgeving voor studenten met leermiddelen, tools, mensen, netwerken waarin formeel en informeel leren (wellicht een leven lang) plaatsvindt. Leren over grenzen heen. Dit vraagt veel van de autonomie, metacognitie en digitale geletterdheid van studenten. Ook digitale geletterheid  is een onderzoeksthema van het lecoraat, met name de rol van open leermaterialen hierin. Sjiek!

Het lezen van deze lectorale rede was een feest der herkenning. Ik wens Nynke veel onderzoeksplezier bij deze mooie en uitdagende thema’s.

Meer informatie over het lectoraat Teaching, Learning & Technology:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: