Aan de slag met Edubadges?!

SURF lanceert na een pilotperiode de dienst edubadges, een platform voor het uitreiken van digitale certificaten. SURF start allereerst met het aansluiten van de voormalige pilotdeelnemers. Daarna is er stapsgewijs ruimte voor nieuwe instellingen die willen aansluiten.

Dit mooie bericht ontving ik vandaag via de mail. Vorig jaar heb ik tijdens Dé Onderwijsdagen mooie ervaringen gehoord over een aantal edubadge-pilots. Ik zie veel edubadge-mogelijkheden voor docentprofessionalisering, maar ook voor bijvoorbeeld de 21st century skills van studenten en docenten. Na afloop van die sessie werd ik samen een aantal andere deelnemers  geïnterviewd 🙂

Wat zijn edubadges?

Ik heb ooit een voorstel voor mijn werkgever geformuleerd voor een digitaal leerplatform met een kennisbank (met how to-handleidingen), cursusaanbod met daaraan een community-functie gekoppeld (met gamification /badges) zodat samen geleerd en ontwikkeld wordt. Het is er nog niet. We leven nu in een ander tijdperk, met meer aandacht door (ict-)docentprofessionalisering. Misschien een nieuwe poging wagen?

Een edubadge is een digitaal certificaat dat aantoont dat studenten of werkenden bepaalde kennis en vaardigheden hebben opgedaan in het regulier geaccrediteerd onderwijs of tijdens een niet-formeel onderwijstraject.

Starten met edubadges?

Ik zou graag binnen Zuyd de mogelijkheid van edubadges willen aanbieden, zowel voor studenten als docenten. Het kan ook heel goed in Moodle geïntegreerd worden. Hoe enthousiast ik ook ben, ik zal dit eerst intern met mijn leidinggevende moeten bespreken.

Wil jij ook starten met edubadges? Schrijf je dan voor 9 oktober (dat is morgen al! dat is wel kort dag) in voor de online leergang. Eerst oriënteren kan natuurlijk ook, bekijk dan het stappenplan waarin beschreven staat welke voorbereidingen getroffen moeten worden voordat je edubadges kan uitreiken.

Zie SURF website over edubadges

 

26 november 2020

Dat niet iedereen even enthousiast is over edubadges lees je in deze bijdrage op ScienceGuide (26 oktober 2020)

 

2 Reacties op “Aan de slag met Edubadges?!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: