Belang van structuur in een digitale leeromgeving #Moodledag #Inholland

Hogeschool Inholland heeft net zoals Zuyd Hogeschool Moodle als digitale leeromgeving. Nav mijn blog over effectieve didactiek in Moodle werd ik gevraagd of ik op hun tweede Moodledag een bijdrage zou willen leveren. Dat heb ik maandag 5 oktober gedaan, samen met Femke van Lambaart, docent Social Work. Onze focus lag op bouwsteen 2 van het boek Wijze Lessen: Geef duidelijke, gestructureerde en uitdagende instructie.

Wij hebben gesproken over het belang van expliciteren en duidelijke structuren creëren in Moodle om zo studenten mee te nemen in wat de bedoeling is. Ik heb verteld over wat vanuit centraal wordt aangeboden ter ondersteuning voor een Moodle-cursusontwerp, waarbij de nadruk ligt op user interface en user experience (template en stijlboek). Femke heeft laten zien hoe zij dat in hun eerste module van de flexibele deeltijd Social Work hebben vormgegeven. In deze module staat het ‘leren leren’ in de digitale leeromgeving centraal. Zij maken hierbij gebruik van de centrale ondersteuningscursussen van de bibliotheek (informatievaardigheden) en van het team technologie-ondersteund leren (Startmodule voor nieuwe studenten).

Structuur bied je ook door de leeractiviteiten te expliciteren door duidelijk aan te geven wat je verwacht en waarom. Maar ook door persoonlijk en actief je teksten te formuleren, door helder te communiceren. En ik ben ook voorstander van schematische samenvattingen van je module of les met behulp van advance organizers.

Onze gezamenlijke boodschap (die we door tijdgebrek niet meer uitgesproken hebben) was:

  • Stel per opleiding op basis van een onderwijsontwerp een Moodle-structuur vast (centraal kan een indeling aanbieden ter inspiratie) waarbij alle informatie over de betreffende module een vaste plek heeft (bv leerdoelen, docenten, planning, toetsing).
  • Zorg dat je leeractiviteiten gestructureerd zijn (bv per week of thema)
  • Zorg voor binding tussen synchrone en asynchrone online (en f2f) activiteiten
  • Leg deze afspraken vast en communiceer ze binnen je docententeam
  • Geef docenten (na- en doordenk)tijd voor ontwerpen
  • Zorg voor hands-on ondersteuning, iemand die docent kan helpen met didactische uitdagingen, handjes biedt en afspraken waarborgt
  • Investeer in Moodle – Docentprofessionalisering

Zie hier onze presentatie: 20201005 MoodledagInholland

Discussiepunt blijft wie de uiteindelijke keuze maakt voor de structuur van de leeromgeving: de hogeschool, de opleiding of de docent? Dit is afhankelijk hoe je dat binnen je instelling afspreekt. Mijn uitgangspunt is de leerervaring van de student en niet de Moodle-competenties van de docent. Of alle docenten een Moodle content zouden moeten kunnen ontwikkelen/ontwerpen, is een HR vraagstuk. Docenten hebben zeker (nu) tijd en ondersteuning nodig, maar dat is een andere discussie 😉

Het was erg leuk om samen met Femke ons werk te delen met collega’s van Inholland. Dank Ria voor uitnodiging en het modereren van onze sessie. Leuk zo’n Moodle dag. Eens met mijn collega’s bespreken of zo’n Moodle-kennisdeel-event binnen Zuyd ook te organiseren is 🙂

Klik om toegang te krijgen tot handreiking-gebruikerservaring-digitale-leeromgeving-.pdf

2 Reacties op “Belang van structuur in een digitale leeromgeving #Moodledag #Inholland”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: