Video’s effectief studeren

Wat zegt de wetenschap over leren? De Universiteit van Nederland deelt diverse korte colleges over effectieve leerstrategieën.

Hoe kun je het beste leren?

Belangrijk is om het vergeetproces uit te stellen. Hoe je dat doet vertelt Kim Dirkx (Open Universiteit) in de meest recente bijdrage. Als basis liggen de zes effectieve leerstrategieën: Spaced Practice, Retrieval Practice, Verwerking, Interleaving, Concrete Voorbeelden, Dual Coding.

Er zijn meer wetenschappers van de Open Universiteit die een college hebben verzorgd aan de Universiteit van Nederland:

Wat moet je de dag voor je tentamen doen behalve leren?

Slapen met je studieboek onder de kussen? Een uur van tevoren nog even heel hard stampen? Of juist een dag pure ontspanning voordat je je tentamen ingaat? Jérôme Gijselaers geeft je gouden studietips die weinig met leren te maken hebben.

Waarom kun jij je gele markeerstift beter weggooien als je écht iets wil leren?

Onmisbaar in elke etui is de vertrouwde, gele marker. Lekker opvallend zodat alles wat belangrijk is, direct in het oog springt. Toch? Psycholoog dr. Gino Kamp vertelt je in dit college waarom hij minder overtuigd is van het effect.

Kun je nou beter wel of niet multitasken?

Terwijl je aan dat belangrijke essay werkt heb je ook nog achttien andere tabbladen openstaan. Natuurlijk je wetenschappelijke bronnen, maar ook Facebook, internetbankieren, je mail, en je whatsapp staan te knipperen. Handig, want zo ontgaat je niets. Toch? Prof. dr. Paul Kirschner vertelt je de do’s en dont’s van multitasken.

Waarom zou je nog iets leren als je het ook kunt googlen?

Het internet heeft vrijwel overal een antwoord op. Je kunt je dan ook afvragen waarom je nog iets uit je hoofd zou moeten leren. Onderwijswetenschapper Tim Surma (Open Universiteit) legt in dit college uit wat het belang van leren is en waarom het belangrijk is dat wij op de basisschool massaal de tafel van drie opdreunen.

Hoe vertel jij een onvergetelijk verhaal?

Vijftien minuten lang geboeid naar dit college luisteren en achteraf alles kunnen navertellen. Klinkt onmogelijk, maar Martijn Wackers doet er onderzoek naar en gaat je op geheel eigen wijze laten meemaken hoe dát kan.

Zie ook de posters over effectief studeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: