Podcastverhalen

Wandelen is één van mijn goede voornemens dit jaar. Heerlijk om tijdens het lopen naar podcastverhalen te luisteren.

In mijn vorig blog over podcast had ik over deze technologie als leermiddel. Zuyd beschikt inmiddels ook over een podcast studio. 👍 Ik hoop dat docenten en studenten er veel gebruik van gaan maken. De lectoren van Zuyd zijn enige tijd geleden al gestart met een podcastserie over de regionale transitiethema’s van Zuyd. Er zijn er al zo’n tiental te beluisteren. Lees op 2beJAMmed mijn blog over Data Intelligence uit deze serie.

Podcastverhalen

Tijdens mijn wandelingen luister ik bij voorkeur naar (waargebeurde) podcastverhalen. In mijn vorig blog heb ik al 4 podcastverhalen benoemd. Voor de volledigheid van mijn lijstje staan deze hier ook tussen. Veel luisterplezier heb ik gehad aan:

 • De Blankenberge Tapes
  Na het beluisteren kwam ik er pas achter dat dit verhaal fictie is. Nep echt! Van dezelfde makers is Babylon. Dat verhaal vond ik iets minder.
 • Babylon
  Een fictief verhaal (3 korte afleveringen) van om Thom Hofland & Pascal van Hulst. Productie VPRO Drost

De meer onderzoeksjournalistieke podcasts vind ik boeiender om te luisteren omdat je ook iets van een tijdsbeeld meekrijgt.

 • Het geheim van Rijswijk
  In 1985 werden drie leden van een amateurbandje in Rijswijk vermoord. Vermoedelijk waren zij nooit het doelwit. De aanslag zou mogelijk bedoeld zijn geweest voor de Bevrijdingsraad voor Suriname, een verzetsgroep tegen Bouterse. NRC journalist Anna Korterink, dochter van misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink gaat op verzoek van een nabestaande van een van de vermoorde bandleden op zoek. Waarom is deze moord nooit opgelost. Omdat Anna het onderzoek van haar vader voortzet, is dit een heel persoonlijk verhaal geworden. Interessant, bijzonder dat ik me van deze gebeurtenis niets kan herinneren.
 • De brand in het landhuis
  Vijftien jaar na de brand in het landhuis in Vugt duiken nog steeds nieuwe verhalen op rondom de mysterieuze dood van grootgrondbezitter Ewald Marggraff. Simon Heijmans gaat op zoek naar de waarheid.

Verborgen Verhalen
Podcastserie van de ANWB over mysterieuze Nederlandse verhalen. Korte verhalen (25 minuten), fijn voor tussendoor.

Van de journalisten Ieke Schout en Lieke Malcorps van Dag en Nacht Media heb ik twee podcast beluisterd. De interactie tussen deze dames vind ik erg leuk, ze stellen elkaar vragen die ik als luisteraar ook heb. Iets minder vind ik de reclame tussendoor. Gelukkig maar 1x per aflevering.

 • De goudschat van Serooskerke
  In Serooskerke, een Walchers dorp dat ligt tussen Middelburg en Veere , vonden 3 boeren in 1966 ruim duizend eeuwenoude gouden munten tussen de prei. Hoe kwamen die munten daar en wat heeft het de vinders opgeleverd?
 • De Vlaamse Kunstroof
  Wie kent het Lam Gods  van Jan Van Eyck niet? De diefstal van de Rechtvaardige Rechters uit dit enorm groot altaarstuk in 1934 in Gent is één van de 3 grootste onopgeloste kunstroven uit de geschiedenis. Samen met Vlaamse amateurspeurders zoeken de journalisten in deze podcastserie (6 afleveringen)  naar het gestolen paneel.

De zoektochten van audiocollectief SCHIK naar de waarheid, zijn ook altijd bijzonder en interessant. Ook hier vind ik de interactie tussen makers weer fijn. Luister ook eens naar hun documentaire Geen kleine man.

 • Bob
  Drie dochters horen hun 84-jarige moeder plotseling vertellen over Bob, een man waarover ze nooit eerder hebben gehoord. Wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?
 • El Tarangu
  Op zoek naar de wielerheld Jose Manuel Fuente, ook wel El Tarangu, die 7 jaar na zijn sterfdag met Lucien van Impe mosselen eet. Wie is die man? Heeft de wielrenner echt zijn dood geënsceneerd?
 • Laura H.
  Podcast  over het kalifaatmeisje uit Zoetermeer (‘Sweet Lake City’). In 2016 wordt zij met 2 kleine kinderen in de woestijn aangetroffen. Zij zei dat de de Islamitische Staat ontvlucht was. De makers gaan op zoek naar het antwoord op de vraag of zij dader, slachtoffer of leugenaar is.

Frans Pollux is een Limburgse muzikant en journalist en maakt podcast voor NTR en NPO Radio 1. Pollux is een echte verhalenverteller, hij trekt je mee in zijn zoektocht. Van hem zijn:

 • Bloody Sunday in Roermond
  In mei 1990 vond een IRA-aanslag in Roermond plaats, een nooit opgehelderde vergismoord waarbij twee jonge Australische toeristen midden op de Markt werden doodgeschoten. Vier verdachten werden aangehouden, maar nooit veroordeeld. Onlangs is ook een tv-serie gemaakt, The Spectacular, gebaseerd op deze gebeurtenis, maar meer gedramatiseerd. Ook de moeite van het kijken waard. Raar dat ik niets meer van deze aanslag kan herinneren, terwijl onze Limburgse kranten hier vermoedelijk vol van stonden. Mijn excuus is dat ik net net moeder was geworden 🙂 Frans Pollux schetst in zijn podcast het ware verhaal en ook de historische context.
 • De laatste dans
  Frans Pollux heeft het liedje ‘Hald mich ens vas’ geschreven. Vele Limburgers (waaronder ik) vinden dit een prachtig liedje. Zo niet de eigenaar van een Roermonds café. Het doet haar denken aan Uwe, de verdwenen stamgast. Samen hebben ze op Pollux’ liedje gedanst, de laatste dans, omdat Uwe vertrok om te sterven. Maar is hij wel écht dood?

Inmiddels heb ik weer een aantal verhalen zoals De Kasteelmoord in mijn playlist staan. Ik zal mijn blog over enige tijd updaten. Heb je nog tips? Ik hoor ze graag 🙂

Uitgelichte afbeelding van sindrehsoereide via Pixabay

4 Reacties op “Podcastverhalen”

 1. Had je deze al ontdekt? https://www.nporadio1.nl/podcasts/het-geheim-van-wijsman
  “Vandaag is het 100 jaar geleden dat advocaat mr. Jacques Wijsman werd vermoord in de trein van Amsterdam naar Den Haag. Hij was op weg naar zijn ouders om zijn 32e verjaardag te vieren. De zaak-Wijsman zou uitgroeien tot dé whodunnit van de jaren ‘20, maar werd nooit opgelost. In de NTR-podcast ‘Het geheim van Wijsman’ duiken Paul Ruigrok (Andere Tijden) en Maartje van de Kamp (Nationaal Archief) in de zaak. Wie bezocht Wijsman de week voor de moord, tijdens de kerstdagen dus, in Berlijn? De Reichshauptstadt was van 1919 tot 1933 dé vrijhaven voor mannen en vrouwen met een andere dan heteroseksuele geaardheid. Van Wijsman was in kleine kring bekend dat hij op mannen viel. Maar op zijn werk als advocaat in Amsterdam, en voor zijn ouders en familie, hield hij dat geheim. Maartje en Paul bezoeken de plekken waar Wijsman woonde (Den Haag, Amsterdam) en verbleef (Berlijn) en spreken met diverse deskundigen (o.a. Paul Schnabel) over hoe de ‘scene’ er in die jaren uitzag. “ Via: https://www.instagram.com/p/CYJSohFoqMz/

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: