GGD AppStore Leergemeenschap

Vorig jaar zomer werd ik door docentonderzoeker Pieter Eijgenraam (verbonden aan het lectoraat Wijkgerichte Zorg van Zuyd) gevraagd of ik mee wilde werken aan het ontwerpen en bouwen van een e-learning module rond het toetsingskader van de GGD AppStore. Uiteraard! Leuk! Begin dit jaar is het product opgeleverd.

In een artikel in Gezondheid en Onderwijs (april 2020) beschrijven de auteurs Pieter Eijgenraam, Arlette Hesselink, Nickee Rutten, Jessie Meis de samenwerking tussen Hogeschool Leiden, Zuyd Hogeschool en verschillende GGD’en die ertoe geleid hebben dat het testen van apps in curricula van verschillende opleidingen is opgenomen. Afhankelijk van het moment waarop de apps door studenten getest worden (afstudeerfase, vrije studieruimte, minor) verschilt de plek binnen het curriculum waarbinnen de apps beoordeeld worden.

De GGD AppStore is in 2016 gelanceerd. Het is een database, in de vorm van een website. Burgers kunnen hier preventieve gezondheidsapps selecteren die getoetst zijn op gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit, privacy en betrouwbaarheid volgens een toetsingskader. Per app staat een kort en bondige review op de website. Het up-to-date houden van de GGD AppStore is belangrijker. Sinds 2018 helpen ook Zuyd studenten (verpleegkunde, fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, biometrie, ICT) bij het testen van deze apps.

Citaat uit het artikel:

“In de tweede helft van 2019 heeft een team bestaande uit docenten, e-learningexperts, studenten en GGD-medewerkers een e-learningomgeving ontwikkeld die het gebruik van het toetsingskader faciliteert. In deze omgeving wordt de benodigde kennis aangeboden en kunnen vaardigheden worden aangeleerd. De ontwikkeling van de e-learning wordt gefinancierd door de GGD, VitaleDelta, Zuyd Hogeschool en het kennis-As-project Limburg Meet (LIME). Met behulp van deze omgeving kunnen de studenten zelfstandig een app testen. De e-learning bevat zowel een testomgeving voor studenten als voor medewerkers van de GGD. De inrichting van de e-learning is analoog aan de indeling van het toetsingskader. Per item wordt toelichting aan de gebruiker verschaft door middel van tekst, korte videoclips, animaties, korte hoorcolleges en kennisquizjes. Het geheel is overzichtelijk en aantrekkelijk neergezet binnen een Moodle-omgeving die onder Creative Commons-licentie gratis wordt gedeeld met andere (hoge)scholen. In de eerste helft van 2020 wordt de e-learning getest door studenten van Zuyd Hogeschool. Daarna wordt deze beschikbaar gesteld aan alle geïnteresseerde hogescholen.”

Moodle cursus GGD Appstore leergemeenschap

Altijd interessant om aan zo’n project deel te nemen. Om op basis van een vraag van een opdrachtgever uit te zoeken wat mogelijk is en dat het ook duidelijk, functioneel en strak uitziet. Dat is gelukt. De opdrachtgever was tevreden 🙂 Dan ben ik het ook.

De opdrachtgever kende het leermanagementsysteem Moodle niet waardoor verwachtingen zo nu en dan bijgesteld moesten worden. Het was ook zoeken naar een goede balans tussen verwachtingen docenten (meer verdieping) en opdrachtgever (invullen testrapporten). De Moodle omgeving is geschikt gemaakt voor zowel de GGD-onderzoeker die zelfstandig de testprocedure doorloopt als voor de student die regelmatig een go/no go van begeleider moet krijgen. Deze opzet is geslaagd, dat werd duidelijk tijdens een oefensessie met deelnemers.

Voor de GGD begeleider heb ik een handleiding gemaakt hoe ze opdrachten van studenten in Moodle kunnen beoordelen. Ik zou hen dit eind maart nog mondeling toelichten, dat is vanwege de coronacrisis niet meer gebeurd. Toevallig dat deze e-learningmodule op tijd is afgerond, zodat voortgang van dit onderdeel van het curriculum door is kunnen gaan. Ik benieuwd naar de eerste ervaringen. Ik hoop dat het bijdraagt aan het enthousiasme over de uitvoering van deze testwerkzaamheden.

Het eigenaarschap en accountbeheer is overgedragen. Over onderhoud zijn geen afspraken gemaakt. Ik hoop dat de e-learning module onderdeel gaan uitmaken van de plannen om het toetskader te vernieuwen.

Eijgenraam, Pieter; Hesselink, Arlette; Rutten, Nickee; Meis, Jessie (2020): Studenten van hogescholen testen apps voor de GGD AppStore. Onderwijs en Gezondheidszorg, 44 (3), 22-25. Geraadpleegd https://onderwijsengezondheidszorg.nl/jaargangen/2020/3-apr/studenten-van-hogescholen-testen-apps-voor-de-ggd-appstore.html

Uitgelichte afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: