Gelezen en beluisterd: Alles lijkt zoals het was

Alles lijkt zoals het was; over liefde, leven en verlies is een boek geschreven door Frits Spits met dierbare herinneringen aan zijn vrouw. Hij beschrijft aan de hand van Nederlandstalige songteksten wat in hem omgaat sinds Greetje gestorven is. Het is een muzikale bedevaart, zoals Cornald Maas in het voorwoord schrijft.

Het boek heb ik gelezen tijdens een treinreis. De muziek, die op twee cd’s toegevoegd zijn aan het boek, heb ik in een Spotifylijstje verzameld zodat ik tijdens het lezen naar de muziek kon luisteren. Prachtige muziek en dito teksten van oa Diggy Dex, Veldhuis en Kemper, Spinvis, Anouk, Yentl en de Boer, Bløf, Trijntje, Youp, Nynke. Via muziek en een “brug van woorden” probeert Frits zijn vrouw Greetje nog te bereiken. Hij gelooft niet in het hiernamaals. Je krijgt een inkijkje in zijn radeloosheid, die ik herken na het overlijden van mijn moeder. Het is rouw en rauw. De pijn van het gemis is voor mij als lezer zo voelbaar. Frits verhalen over zijn liefde voor zijn Greetje zijn zo eerlijk en oprecht, hij maakt het ook niet mooier dan het is. Het zijn mooie en vrolijke verhalen, soms depressieve verhalen.

Muziek is meer dan een decor, achtergrond, muziek verandert de wereld om je heen en kan hem opnieuw inkleuren. (p. 130)

Muziek “maakt ook draadjes los”, zoals Frits Spits dat noemt. Muziek kan je raken. Zo zal de soundtrack van Forrest Gump altijd verbonden blijven met het afscheid van mijn moeder. Muziek kan mij ook troosten, vrolijk maken en tot inzichten brengen.

ken je mij

Eén van de liedjes uit het boek is ‘Ken je Mij‘ van Trijntje Oosterhuis. De tekst is geschreven door haar vader Huub Oosterhuis. De dichter die ook vele religieuze liedjes heeft geschreven die ik in mijn jeugdjaren in de kerk heb gezongen. De liedtekst is gebaseerd op psalm 139.
Ken je mij?
Wie ken je dan?
Weet jij mij beter dan ik?
Ken je mij?
Wie ben ik dan?
Weet jij mij beter dan ik?

Prachtige tekst! Frits Spits geeft bij elk liedje, zoals ook in zijn vorige boeken, een miniportret van de artiest en interpretatie van de tekst. Zo vermoedt hij dat Huub Oosterhuis met deze tekst ook wilt zeggen: Waartoe zijn wij op aarde?

Ik was nooit zo met oud worden bezig, maar de laatste tijd wel. Ook omdat ik het bericht kreeg nu 10 jaar voor mijn pensioengerechtigde leeftijd te zijn … tsjee …

Als je ouder wordt besef je steeds meer dat alles opeens afgelopen kan zijn, laten we (in de woorden van Frits Spits) “geen tijd morsen …”

‘Niemand weet hoe laat het is’, is ook één van de beschreven nummers in dit ontroerend boek.

Frits Spits
Alles lijkt zoals het was: over liefde, leven en verlies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: