See-Feel-Do: Transformatie werkt van binnenuit [video]

Jan Bommerez (coach en inspirator op het gebied van flow en transformatie) spreekt over transformatie, over veranderingen in onze huidige ideeëntijdperk. Waarom veranderen zo moeilijk is voor organisaties, voor ons mensen. Waarom wij het zo lastig vinden om oude ideeën los te laten. Wat dit betekent voor de cultuur, voor leiders.

Transformatie heeft te maken met het loslaten en het ontleren, met nieuwe ogen leren kijken. We projecten constant onze denkbeelden op de werkelijkheid zodat we nieuwe dingen niet meer zien. Bommerez gebruikt in zijn boek de mooie metafoor van de rups naar vlinder. Het gaat om het naar buiten brengen van ons potentieel, die net zoals de vlinder in de rups, bij ons aanwezig is. We zouden minder taakgericht bezig moeten zijn, maar meer investeren in relaties. Een belangrijk deel van ons potentieel komt alleen vrij in relatie met anderen, dus als we samenwerken (in teams, netwerken, learning communies, CoP, professionele leernetwerken).

“Transformatie heeft te maken met dingen anders zien”

Ook Seth Itzkan gebruikt het begrip transformatie in zijn 3 fasen didactische ICT implementatie: substitutie-transitie-transformatie. In de substitutie fase verandert er weinig; ICT wordt alleen ingezet om het onderwijs aantrekkelijker te maken. Bij transitie worden door ICT-toepassingen andere accenten gelegd, bv. meer interactie. Bij transformatie worden andere onderwijskundige doelen gesteld waarbij ICT een onmisbare ondersteunende rol speelt in de persoonlijke leerdoelen en werkvormen.

 

Eerder gepubliceerd op 2beJAMmed 10 april 2014 en 3 april 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: