Zoeken, vinden, delen open leermateriaal

Vorige week was het Open Education Week. In die week lanceerde Zuyd collega lector Vaktherapie, Susan van Hooren de online community  Vaktherapie. Op de nieuwe SURF zoekportaal Edusources deelt de community open leermaterialen op het gebied van onderzoekend vermogen vaktherapie [bron]

Op mijn Love2Share blog heb ik nog weinig aandacht geschonken aan open onderwijs en open leermateriaal, terwijl dit thema me als  informatieprofessional na aan het hart ligt. Ik ben zo’n 10 jaar geleden als bibliothecaris en later als ICT&O adviseur in contact gekomen met de ‘open’ beweging.  In het innovatieproject MOOCZI hebben we verkend wat de meerwaarde van MOOC en OER voor het onderwijs van Zuyd (specifiek ICT academie) kan zijn. Ik zag veel mogelijkheden maar ook belemmeringen (zie mijn bijdrage in het artikel kansen voor inbedding open en online onderwijs in campusonderwijs). Sindsdien heb ik niet meer actief geparticipeerd in open onderwijs projecten. Maar een aantal collega’s van mij wel in het boegbeeldproject van hbo Verpleegkunde. En dus nu ook de academie Vaktherapie. Supertrots!

In onderstaand video [5:45] wordt toegelicht wat de online community Vaktherapie beoogt, en hoe het zoeken werkt met de portal Edusources.

Open Onderwijs? Gewoon doen!

Dit schreef ik jaren geleden in een column. Maar dat was weer gemakkelijker gezegd/geschreven dan gedaan. Het publiceren van online leermateriaal, het hergebruiken ervan blijkt nog steeds erg lastig, zo blijkt uit de thema-uitgave hergebruik van open leermaterialen. In deze publicatie beschrijft SIG Open Education het hergebruik vanuit een aantal perspectieven: docent, student, bibliotheek, professionalisering en nationale stimuleringsregelingen. Het vinden van kwalitatief goed materiaal in het oerwoud van repositories is niet gemakkelijk. Docenten hebben hier bij ondersteuning nodig van de bibliotheek op het gebied van auteursrechten, metadatering en collectievorming. Vakcommunities blijken het ontwikkelen, delen en hergebruiken van open leermaterialen te stimuleren.  Dat ligt ook wel in het verlengde van mijn ervaringen. Kennis delen (en dus ook open leermaterialen) met mensen die je niet kent doen docenten niet snel. Immers kennis delen kost ook veel tijd. Op het moment dat je het samen en voor elkaar doet, stimuleert dat. Zeker als er dan ook tijd en geld beschikbaar is,

Vanaf begin 2021 introduceerde SURF edusources , een platform voor digitale (open) leermaterialen voor het Nederlandse onderwijs. Met edusources is het voor onderwijsinstellingen mogelijk om digitale leermaterialen beschikbaar te stellen voor het onderwijs, zoals kennisclips, PowerPoint-presentaties, pdf’s, online e-modules en oefentoetsen. De materialen kunnen geheel open of alleen binnen de instelling of vakcommunity gedeeld worden, onder een Creative Commons-licentie.

Een prachtig mooi initiatief! Het verdient breed gebruikt en ingezet te gaan worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: