Geloof. Hoop. Liefde. #intijdenvancorona -5-

Donderdag klapte ik na een week van boosheid en frustratie mijn laptop dicht. Het was wel even goed geweest. Tijd voor een lang paasweekend.

‘s Avonds op de bank, ebte de boosheid tijdens het kijken van The Passion weg. Het lijdensverhaal werd dit jaar helaas niet in Roermond opgevoerd maar vertolkt door prachtige Nederlandstalige liedjes uit de voorafgaande tien jaar. Tijdens het eerste nummer van mijn favoriete band BLØF “het wordt beter, met elkaar wordt het beter” kreeg ik al wat hoop.

Het zijn rare tijden. Ik mis het fysieke contact met mijn kinderen, familie en vrienden. Ik maak me zorgen om anderen, dichtbij en ver weg. Ik lees de woorden van de filosoof Marli Huijer nog eens: “Besef dat wat niet in cijfers is uit te drukken, zoals de sociale, culturele, psychologische en politieke gevolgen, even belangrijk is.” Wat zal deze anderhalvemetermaatschappij tot gevolg hebben? Nog meer wantrouwen? Het voelt ongemakkelijk.

Troost

Maar de muziek van The Passion bracht me troost, hoop en liefde in deze verwarrende tijd. Het nummer ‘Heb het leven lief’ vertolkt door Elske DeWalk helemaal. Zo toepasselijk voor mij op dat moment.

Heb het leven lief als de stormwind gromt en als de lente komt
En verberg je niet als de regen valt en als de donder knalt
Zing het hoogste lied, vlieg in vogelvlucht door de blauwe lucht
Heb het leven lief en wees niet bang

En nog toepasselijker in deze paastijd, het feest der herrijzenis, is de zin “je kunt uit je as herrijzen”. Net zoals een feniks, de stralende wederopstanding. Dat gaat me ook wel weer lukken. Veerkracht is een van mijn betere eigenschappen.

Huil als het moet want je stikt in al je tranen
Maar ontwapen je verdriet met dezelfde overgave
Als waarmee je huilt, je kunt uit je as herrijzen

Niets ten nadelen van Elske DeWall, maar ik hoor liever de versie van de vorige week overleden Liesbeth List. Zij zingt het zo bijzonder mooi ontroerend.

Over veerkracht en geestkracht gesproken. Luister naar dit prachtige lied ter troost en aanmoediging. Zeker op deze Goede Vrijdag waarop wij denken aan onze geliefden en dierbaren die zijn gestorven.

Pasen, dit jaar zal het anders zijn …

Heb het leven lief!

 

Uitgelichte afbeelding via Encyclopædia Britannica ImageQuest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: