Open onderwijs? Gewoon doen!

Op 6 december 2012 heb ik een column geschreven voor SURF Magazine over het open delen van kennis en gebruik maken van beschikbare online bronnen in het onderwijs.

Open onderwijs? Gewoon doen!

Open is de toekomst, dat lees ik in publicaties over Het Nieuwe Leren, Het Nieuwe Werken, Het Nieuwe Organiseren. Kenniswerkers delen in openheid kennis en ervaring. En dan gaat het over open content, open courseware, open data, open standaarden, open source, open access, een open mind… Maar waarom zie ik van dit gedachtegoed van ‘share, remix en reuse’ zo weinig terug in de praktijk van alledag?

Online delen
Early adopters binnen onze hogeschool gebruiken tools  zoals weblectures en videoconferencing, en zetten interactieve werkvormen als stemmen tijden de les, games, wiki’s en blogs in. Voor hen is het echter niet vanzelfsprekend om deze ervaring via social media te delen. Dat geldt ook voor het online vrij beschikbaar stellen voor (her)gebruik van de door hen ontwikkelde leermaterialen. Dat vind ik zo jammer, want er zoveel moois te delen.

Voor mij is open kennis delen via blog en diverse sociale netwerken onderdeel van mijn werk, leren en leven. Dat heeft me persoonlijk al veel gebracht in de vorm van contacten en kennis. Ik gebruik, ik leer en ik deel. Deze positieve ervaring en al mijn kennis wilde ik ook delen met mijn collega’s. Blog, Twitter en Yammer bleken hiervoor nog niet de juiste middelen. Daarom sturen we sinds kort wekelijks een e-mail met korte nieuwsflitsen op het gebied van digitale didactiek en gaan we elke dinsdag naar de faculteiten. Dit heeft wel resultaat.

Innovatiekracht
Docenten, zo is mijn ervaring, willen graag leren, maar niet iedereen weet goed waar te beginnen. Het aanbod van social media-tools is overweldigend. Ik adviseer meestal één tool te kiezen “die bij je past”. Heb je niets met Facebook of Twitter, zet het dan niet in. Bij een vraag over inzetten van Prezi laat ik ook zien dat Slideshare een platform is waar je PowerPoint kunt delen. Ik informeer over handige apps bij het inzetten van tablets.
Zo leren we samen veel bij. Zouden we deze ervaringen ook delen via een platform als Yammer dan zal de innovatiekracht toenemen. Daar ben ik van overtuigd. Het is een kwestie van doen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: