Bezocht: LocHal in Tilburg

LocHal, de Locomotiefhal, is een ruimte in de Spoorzone in Tilburg. In dit gebouw zijn de openbare bibliotheek, Seats2Meet en Kunstloc en Brabant C gehuisvest. Het is “een plek waar leren en studeren, ondernemen en onderzoeken, ontmoeten en vergaderen, creëren, innoveren, exposeren en presenteren samenkomen”, zo heb ik ook ervaren tijdens mijn bezoek eind oktober.

Begin jaren 80 heb ik een aantal jaren in Tilburg op kamers gewoond, aan de Ringbaan Oost. Elk weekend bracht de trein mij van West-Brabant naar Midden Brabant. Aan de achterkant van het station kwam ik nooit, dit was verboden terrein. Tot 2011 was dit NS‐Werkplaats. Nu wordt er hard gewerkt om er een woon- en werkgebied van te maken, met veel  respect voor het industrieel verleden. De LocHal is één van de eerste renovatieprojecten. Vanaf begin dit jaar is deze ontmoetingsplek toegankelijk.

Graag wilde ik deze nieuwe bibliotheek en ontmoetingsruimte bezoeken. In mijn studententijd heb ik vele uren in de kelder van de openbare bibliotheek aan het Koningsplein doorgebracht, vooral om tentamens ‘handboeken- en naslagwerken’ voor te bereiden 🙂

De LocHal is enorm, overweldigend, prachtig, zoals een bibliotheek hoort te zijn. Met ruimte voor creativiteit in de verschillende labs: Digilab, Foodlab, Tijdlab, Futurelab, Gamelab, Woordlab. Met een diversiteit aan werkplekken: alleen of samen, in de openbare ruimte of in een stiltecabine of overlegruimte. Overal zijn stopcontacten, ook op de vele trappen, volgens velen een fijne werkplek. Dagelijks komen 2000 tot 3000 bezoekers, zo vertelde een trotse medewerker ons. Ook op die donderdag, begin van de middag, was het goed vol.

Als bibliothecaris zocht ik de balies, dat was even zoeken in de enorme ruimte. Ik heb er maar 2 gespot, die toch wel op logische plekken staan. Het viel me op dat de medewerkers achter de balie stonden (ipv zaten), en vele (ook bewaking) liepen rond en waren aanspreekbaar. Ze spraken ons ook aan, vriendelijk en niet opdringend of we iets wilden weten. Ik voelde me er erg welkom.

Ondanks de enorme ruimte was het niet lawaaierig. Met de vele gordijnen kunnen kleinere ruimtes worden gecreëerd. Door gebruik van glas is de constructie van het gebouw goed zichtbaar. De vele planten maken het ook aangenaam.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Lees ook dit interview met Pieternel Thijssen, hoofd in innovatie van de bibliotheek over hoe het hen is gelukt om in 12 jaar tijd (van idee tot uitvoering) iets bijzonders te creëren.

Met dank aan Bert Frissen voor de rondleiding en de gezellige bijkletsmiddag.

2 Replies to “Bezocht: LocHal in Tilburg”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.